Kelemenbandi 300 sör

Támogasd kelemenbandit!

Nem vagyok celeb

Ti mondtátok

Címkefelhő

120km (1) 4meghívó (1) 8bit (1) ajovoemlekei (1) ákos (2) amazon.com (1) apps (1) az (1) bam (1) banner (1) bbence (1) belga (1) bicikli (3) billentyűzet (1) blog (1) bloghu (1) breaking (1) búcsúdal (1) budapest (2) chromeframe (1) co2 (1) csirip (1) csiripest (1) debrecen (3) demszkykaró (1) design (1) deszka (1) developers (1) domain (1) down (1) ebook (1) értelmiség (1) évarca (1) ezerfele (1) facebook (1) feedburner (1) fejlesztés (1) feleslegesgooglewaveinvite (1) fényszmájli (1) free (1) geek (1) google (1) googlereader (1) googlewave (4) gugliwave (4) h1n1 (2) hero (1) honosítás (1) hotspot (1) htc (1) hüye (1) igazi (1) index (1) intel (1) it (1) k2 (1) k2hungarian (1) karácsony (2) karácsony2009 (1) kelemenbandi (1) kisorsolva (2) könyvolvasó (1) koppenhága (1) közösség (2) legó (1) légy (1) lifemedia (1) like (1) litepost (1) magánvélemény (1) magicplaza (1) magyartweet (1) meghívó (3) mercedes (1) miro (1) mobilsite (1) motor (1) mozijunkie (1) napifriss (1) napivideó (1) napizene (3) ne (1) netsecure (1) nhh (1) okt23 (1) onmobil (1) ötletbörze (1) parkolás (1) pda (1) pdatech (1) pince (1) plastik (1) pólóbolt (1) pólóstore (1) project (1) rymdreglage (1) schumacher (1) sp (1) spam (2) spammer (2) startup (1) szakdolgozat (1) tél2009 (1) tesztinvájt (1) tetszik! (3) turulcsirip (1) twitter (2) t mobile (2) ügyfélkapu (1) új (1) unklebob (1) válság (1) vélemény (1) vimeo (1) vírusmarketing (1) vodafone (1) wave (4) webapp (1) wifi (1) win7 (2) xbox (1) xp (1) yamm (1) youtube (2)

Kategóriák

Impresszum

Life.Media - Minden jog fenntartva. A sablont a GrundMedia Labs birizgálta át

könyv, kávé, csipsz, "jólmegmondás", it, web, fotó

2009.10.07. 20:54 kovacsdanielakos

Milyen kép legyen?

 

 

Weboldalak készítésekor gyakran felmerül a kérdés, a fotókat, képeket milyen formátumban és méretben töltsük fel. Egy optimalizált kép minimalizálja az oldal töltési idejét és a felhasználói élményt is javítja.

Egy kép tagadhatatlanul fontos része az oldal vizuális egyensúlyának, viszont rengeteg bosszúságot okozhat mind a felhasználóknak, mind pedig a webmestereknek.  Ha megértjük a tömörítési eljárást, valamint képeink optimalizálásnak fontosságát,  akkor a fájl méret jelentős csökkentése mellett jelentős minőség javulást is elérhetünk.
 
Miután elkészültünk egy adott képpel, fotóval, design elemmel, automatikusan a Mentés (Save) vagy a Mentés másként (Save as…) funkcióra ugrunk. A legtöbb esetben ez a megfelelő eljárás, de weboldal készítésekor egy kicsit körültekintőbbnek kell lennünk. Létezik ugyanis egy trükk, mellyel már alapból webre optimalizáltan menthetjük el alkotásainkat. Ez a lehetőség pedig a Save for Web & Devices … névre hallgat, és a File menüben lelhetünk rá.
Ha ezt az opciót választjuk ki, a kép elmentése előtt még számos optimalizációs beállítást elvégezhetünk, persze ez nem kötelező, sőt inkább csak gyakorlottabb felhasználóknak ajánljuk: könnyedén félre csúszhat az optimalizálás amivel szándékaink ellenére a kép nagyobbodást, minőségének romlását is elérhetjük.
 
Fontos néhány szót ejteni a fájlformátumokról is.  Ebben a mentési lehetőségben a photoshop 3 formátumot kínál fel, s bár mindegyik kecsegtető, érdemes tisztában lenni vele, mit is jelentenek pontosan ezek a lehetőségek.
 
A legelterjedtebb formátum a .JPG. Ez egy ún. veszteségesen tömörített formátum, weben inkább nagy színtartományú képek és fotók megjelenítéséhez használják, ellenben a .GIF-el, valamint a .PNG-vel, melyeket ikonok készítésekor vesznek figyelembe. Ezt a tömörítési eljárást alkalmazzák a fotógráfiában is.
 
A második formátum immár a veszteségmentesen tömörített fájlformátumuk csoportjába tartozik, és a .PNG elnevezésre hallgat.  Nagy hátránya, hogy csak korlátozott színtartományban érhető el.
 
És ezzel el is érkeztünk a harmadik  formátumhoz, a .GIF-hez. Kicsi, gyors és veszteségmentesen tömörített, így ikonok, menük valamint kisebb design elemek megjelenítésére alkalmas.
 
A tévedések elkerülése végett érdemes megjegyeznünk, hogy léteznek olyan esetek, amikor érdemes a 24-bites .PNG formátumot használnunk , de jelen írásomban erre nem térek ki.
 
Általában nagyobb design elemek, képek és  fotók megjelenítésére használjuk, hiszen bár mérete nagyobb társainál, remek minőséget érhetünk el vele,  kicsinyítéskor is (legutolsó kép – Low Quality), és ezek a különbségek az átlag szem számára szinte észrevehetetlenek.
 
Mint már említetettem, bár veszteségmentesen tömörített képekről beszélünk, kevesebb szín áll rendelkezésünkre mint egy .JPG esetében, így általában menükhöz, ikonokhoz és logókhoz használjuk.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kovacsdaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr521511040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergerberger 2009.10.23. 19:57:44

fotógráfiában --> fotográfiában A 24 bites PNG ugyanúgy 16 millió színű képeket kezel, mint a JPEG. A 8 bites PNG egy 256 színből álló palettát kezel, úgy, mint a GIF. A GIF és a 8 bites PNG ennélfogva a kevés színből álló, éles színmező-határokkal, éles kontúrokkal rendelkező képekhez ideális, ahol nagyobb összefüggő egyszínű mezők vannak. A JPEG fotókhoz jobb, ahol folyamatosak a színátmenetek, és kevés az éles kontúr. A JPEG ugyanis a frekvenciatartományban tömörít, ezért a hirtelen változásoknál zaj keletkezik. A másik hátránya a JPEG-tömörítésnek a blokkosodás: a képeket 8×8 pixeles blokkokban dolgozza fel, ezért nagyobb mértékű tömörítésnél a blokkok láthatóvá válnak. A JPEG tömörítési aránya skálázható: kisebb fájlméret rosszabb minőségű képpel jár, és viszont. Mindig az aktuális feladathoz válasszunk képformátumot, ill. JPEG esetén tömörítési arányt.
süti beállítások módosítása